Lekker gratis lezen met deze 7 originele tips

Is lezen ook jouw hobby? Je kunt er veel geld aan kwijt zijn. Maar het kan ook gratis.
Hoe? Daarover doe ik in deze post een boekje open. Met 7 verrassende tips om boeken, tijdschriften en kranten voortaan voor nop te lezen.

En nee: in de kiosk of supermarkt een sneak peak in glossy’s, roddelbladen en trendy modebladen zit daar niet bij! Al is dat wel verleidelijk met die lekker makende titels op de voorpagina’s. Hou je even in en kijk vast naar tip 1. Want je kunt ze vaak ook doornemen zonder het ongemakkelijke gevoel van stiekem lezen in de winkel.

Tip 1: De leeszaal van je bibliotheek

Ons wekelijkse zaterdaguitje is een wandeling naar de stad. Lekker window shoppen, even naar de markt. En na afloop op de terugweg een uurtje langs de leeszaal van onze bibliotheek.

Het aanbod aan tijdschriften en kranten is hier enorm.
Ingedeeld in categorieën. Vrouwenbladen, Hobby, Creatieve bladen, Financieel, Gezondheid en Fitness. You name it. Voor iedereen wat wils.

En het mooie: je hoeft niet eens lid te zijn van de bieb om elke week de meest actuele bladen te lezen. Van Cosmopolitan tot  Eos , van Radar+ tot Elsevier, Santé, Viva en Margriet: Lees alle bladen gratis en geniet!

Tip 2: Elke door-de-weekse dag een gratis krant

Is er een NS-station in jouw woonplaats dan bof je niet alleen omdat je gebruik kunt maken van de trein. Je vindt er ook de Metro, de Grootste Krant van Nederland.
Ook wie niet spoort kan een exemplaar halen. Liefst vroeg op de dag, dan grijp je niet mis.

Tip 3: Gratis bladen aanvragen

Zie de website www.gratisengoedkoop.nl/tijdschriften. Laat je niet verleiden tot een betaald abonnement. Tenminste niet als gratis lezen je doel is. Let op, want niet elke aanbieding is helemaal gratis. Check wat de aanbieding precies inhoudt. Zodat je niet voor je het weet aan een abonnement vast zit. En die vervolgens vergeet weer op te zeggen. Ook dat nog!

Ook op de website www.gratiz.nl staan soms bladen waarvan je een gratis proefnummer kunt krijgen. Zo viel hier gisteren kosteloos een nummer Plus Magazine op de mat en kijk ik nog uit naar een Happinez magazine. En laatst vroeg ik vrijblijvend een nummer MAX Magazine aan. Je moet hier vaak wel snel bij zijn. Want dat geldt zeker bij artikelen voor Nop: Op = op!

Tip 4: Tijdschriften ruilen

Wie heeft er niet een flinke stapel tijdschriften liggen om ooit nog eens door te spitten? Doe het dan ook. Of ruil het met vriendinnen en familie als zij een stapel hebben van een blad dat je liever leest.

Kijk of er een Facebookgroep in jouw woonplaats is waar je een oproepje kunt doen. Bijvoorbeeld om jouw Cosmopolitans te ruilen voor Ariadne At Home. Want als creatief zijn je hobby is, wees dan ook creatief in hoe je zulke bladen gratis bemachtigt.

Tip 5: Gratis boeken lenen en ruilen

Zie www.minibieb.nl : Gratis boeken lenen en ruilen.

En de website: www.ruilboek.nl. Let wel op dat je geen boeken op laat sturen. Dan kunnen de verzendkosten aardig oplopen. Wie weet vind je ruilmogelijkheden in je eigen woonplaats.

Zie ook dit interessante initiatief: https://www.nudge.nl/projects/boekenkast/.

Tip 6:  Lees gratis e-books

E-books zijn super handig: je verzamelt compact een grote collectie op je tablet, computer of e-reader. Een virtuele boekenkast. Eentje die praktisch geen ruimte inneemt en die je niet hoeft af te stoffen.

Op www.bol.com kun je kiezen uit een flinke collectie gratis e-books om te downloaden, zowel in Nederlands als Engels. Met ruime keus uit o.a. bekende klassiekers.

Ook op www.ereaders.nl vind je een keuze aan websites waarmee je gratis boeken kunt lezen.

Daar worden ook e-readers te koop aangeboden. Schaf die niet aan, maar lees de boeken op je computer of tablet of de e-reader die je al hebt. Anders ben je zo een flink bedrag armer aan zo’n nieuwe gadget.

Tip 7: Meld je aan om gratis of zelfs betaald boeken te lezen

Op de website nijhoflee.nl lees je een interessante blogpost over hoe je o.a. als reviewer betaald krijgt om boeken te lezen. Hoe dat werk lees je als je op de link klikt.

Bonustip 1) Doe mee aan prijsvragen voor te winnen boeken.

Regelmatig zijn er boeiende boeken te winnen op prijsvragensites als www.prijsvragen.nl en prijsvragengala.nl. Toegegeven, hiervoor is een portie geluk nodig. Maar ik heb gemerkt dat ik steeds meer geluk heb, hoe vaker ik meedoe.

Dat kun jij ook. Altijd leuk zo’n cadeautje op je mat!

Bonustip 2) Boeken in de bieb lezen, zonder lid te zijn.

In onze bieb zijn handige zitjes en bureau’s waarvan enkele compleet met deskbike. Gratis fitness en lezen tegelijk.

Check online in de collectie van de bibliotheek of een boek dat je aan zou willen schaffen daar aanwezig is. In plaats van te kopen en het boek thuis te lezen kun je dat in de bieb zelf doen op een vrije middag bijvoorbeeld.

Conclusie

Boeken, tijdschriften en kranten gratis lezen? Daarvoor zijn vele mogelijkheden. Zoals de leeszaal van je bibliotheek, de Grootste Krant van Nederland, het aanvragen van proefnummers van tijdschriften, gratis en legaal e-boeken lezen. Door boeken of tijdschriften te ruilen of door je aan te melden voor het betaald worden voor boekenreviews. Of doe mee aan prijsvragen. Wie weet valt er binnenkort dan een gratis boek bij jou op de mat!

Is lezen ook jouw hobby en heb je nog andere tips hoe dit gratis kan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *