Er gaat niets boven (gratis uitjes in) Groningen!

Ze zeggen dat er niets boven Groningen gaat. En ook deze 11 gratis uitjes in Groningen slagen met Vlag en Wimpel voor de Miss Happy Money Gek-op-Gratis-test.

tekening van de plattegrond van de provincie Groningen met in het midden een vlaggenstok met daaraan de vlag van Groningen.

De serie Gratis uitjes per provincie startte met de post 12 Gratis uitjes in Utrecht waar je terecht U tegen zegt. Gezellige uitstapjes waarvoor je geen entree hoeft te betalen vind je ook in het noorden van ons land. In de provincie Groningen.

Lees voor je één van deze uitstapjes kiest hoe je de bijkomende kosten beperkt in 3 tips voor geslaagde gratis uitjes in eigen land.

Wil jij ook besparen op de kosten van je uitjes in de provincie Groningen? Check dan deze tips:

Tip 1 Park van landgoed De Fraeylemaborg

De onderkant van een bruidspaar zijn benen in zwarte broek, haar enkels en voeten met schoenen komen onder een witte bruidsjurk uit. Beiden hebben gympen aan. Op een geruite tegelvloer.

In het kasteeltje van landgoed De Fraeylemaborg gaat onze dochter dit voorjaar trouwen. Daarom alleen al staat dit uitje voor mij met stip op nummer 1.

Jammer, maar de borg/het museum is alleen tegen betaling toegankelijk. Het park eromheen mag je wel gratis bezoeken. Volgens de website van de Fraeylemaborg van zonsopkomst tot zonsondergang. Al word je als bezoeker gevraagd een vrijwillige bijdrage te storten in de piekenpalen bij de ingangen van het park. Maar of je dat doet beslis je dus zelf.

Voor meer info en allerlei interessante weetjes over dit landgoed zie de website. 

Dus is het lekker weer en zoek je een romantische omgeving voor een heerlijke wandeling?

Zorg net als dit bruidspaar voor makkelijke wandelschoenen. Geef vol gas naar Slochteren en bewonder vanuit het park de prachtige Fraeylemaborg.

Tip 2 Het Noorderplantsoen in Groningen stad

Ben je nog niet uitgewandeld na het bezoeken van het park van landgoed De Fraeylemaborg? Ga dan naar de gezellige stad Groningen en bekijk hier de nostalgische schipperswoningen.

Je vindt er ook een aantal  in de omgeving van het Noorderplantsoen, waar je gratis kunt wandelen. Neem in het voorjaar of de zomer bij lekker weer gezellig een picknickmand mee.

Zie hier de plattegrond van dit mooie park midden in de stad.

Tip 3 Het Blote Voeten pad in Opende op de grens met Friesland

de zolen van twee kindervoeten naast elkaar, met op elke teen een lachend gezichtje getekend. Het kind heeft een geruite pyjamabroek aan.

Op blote voeten zoals de naam al zegt door de modder, water en gras. Neem een handdoek mee om je voeten na afloop te wassen en drogen. Het pad is het hele jaar open. Onderweg uitrusten in een hangmat of op een bankje? Dat kan.

Neem je eigen broodjes en drinken mee. Dan is een bezoek aan de Theetuin, waar jij je beurs moet trekken nergens voor nodig.

Op de website van staatsbosbeheer vind je meer informatie. Plus de plattegrond van het pad.

Tip 4: Het meest Zondagse uitje van allemaal

3 rijen brandende waxinelichtjes in rode houders in een kerk. Sommige van de Groninger kerken zijn leuk voor gratis uitjes in Groningen

Mooie historische kerken

Op de website www.grootstemuseum.nl lees je “De mooiste kerken van Nederland, samen één museum. Bij jou om de hoek.” 

Op deze website staat informatie over 13 kerken in Nederland, waaronder info over 4 oude Groninger kerken.

Wel wordt voor het lenen van de kerkkaart die je langs de highlights voert om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Maar ook zonder die kaart zijn de kerken te bewonderen. Check de website voor meer info.

Oude Groninger kerken:

  • Krewerd (Mariakerk)
  • Middelstum (Sint Hypolytuskerk)
  • Midwolde (Adelskerk)
  • Pieterburen (Petruskerk).

Het zijn actieve historische kerken die volgens de website www.grootstemuseum.nl allen een Michelinster verdienen. Trouwens niet alleen de kerken in Groningen. Tja, als deze kerken restaurants zouden zijn, zouden ze inderdaad die ster verdienen. Maar ook zonder zo’n ster kun je smullen van wat je allemaal te zien krijgt.

En wat is nou een toepasselijker zondags uitje, dan naar de kerk te gaan?

Of wat dacht je van een speciale kerkentocht, waarin je al deze 4 kerken op 1 dag bezoekt?

Tip 5 Natuur- en milieueducatie Hoogezand Sappemeer

Dit centrum is volgens de website een recreatieve trekpleister op een schitterende locatie met educatieve doeleinden.

Er is onder andere een natuurtuin, een kinderboerderij, een dierenwei en bijenstal.

10 geverfde kippeneieren in stro. De eieren zijn verschillend gekleurd.

Check ook de Evenementen. Zo zijn er Paasactiviteiten en is er een Schaapscheerdag.

Voor meer info zie de website.

Tip 6: De Hoornse Plas bij Groningen

De Hoornse plas is volgens de website een ondiepe zwemplas. Tussen de plas en het Hoornse meer is een dam waarover je kunt wandelen. Bovendien zijn er voor de kinderen speeltoestellen en een groot klimnet. Meer info vind je op de website.

Tip 7  Vestingstadje Bourtange

toegangspoot bij vestingstadje Bourtange in Groningen. Bourtange is een leuk voorbeeld van gratis uitjes in Groningen.

Vlakbij de Duitse grens in Westerwolde bij Zuid-Oost Groningen ligt het historische vestingstadje Bourtange. Bekijk het hele jaar door de vestingwerken.

De diverse musea in het stadje zijn niet gratis. Maar het stadje zelf is al zeer een bezichtiging waard voor jong en oud. Kijk voor meer informatie op www.bourtange.nl  onder Bezoekersinformatie en Bezienswaardigheden.

historisch langwerpig gebouw in Bourtange. Bourtange is een voorbeeld van een van de leuke gratis uitjes in Groningen.

Dit uitje ga ik zeker deze zomer zelf nog maken met mijn man. Op de website van het vestingstadje is een kort filmpje te zien en informatie over de geschiedenis. Vul op YouTube “vesting Bourtange” in voor een voorproefje met mooie beelden. Zodat als je gaat je al een indruk hebt wat je kunt verwachten.

Tip 8 Nationaal Park Lauwersmeer

Volgens de website is Nationaal Park Lauwersmeer een Vogelparadijs op vroegere zeebodem. Er is een activiteitencentrum, waar je gratis een vogelkijkkaart kunt halen. Bij dit centrum is ook het huttenbouwbos. Verder kun je er zwemmen, wandelen en vogels en sterren kijken.

Het park heeft het predicaat Dark Sky Park gekregen. Benieuwd wat dat is? Check de info op de website.

Tip 9 Universiteitsmuseum Groningen

De entree voor het Universiteitsmuseum in Groningen stad is gratis,. Net als de app voor een audiotour op je eigen smartphone. Er zijn vaste tentoonstellingen waaronder de anatomiekamer en de Aletta Jacobs kamer.

Let op: volgens de website is het museum na 16 juli 2018 een periode gesloten voor groot onderhoud.

Tip 10 De tuinen van landgoed Verhildersum

bloeiende roze roos.

Bij het Landgoed Verhildersum waarvan hier de website horen prachtig aangelegde tuinen.

Jammer, maar de borg is niet gratis te bezichtigen. Maar de fraaie renaissance en baroktuinen wel.

Hier zie je informatie over de tuinen, waar je volgens de website meer dan 90 soorten rozen en zo’n 50 soorten clematissen kunt bewonderen. Wel in het juiste seizoen natuurlijk.

Ook is er in de borgtuin een kruidentuin aanwezig.

Tip 11 Groningen Schaatsmuseum

Twee schaatsen (noren) met voeten en beenwarmers er aan schaatsend op ijs. Illustratie voor het Schaatsmuseum in de provincie Groningen. Een voorbeeld van een van de gratis uitjes in Groningen.

Tuurlijk: Na dagenlange diepvriestemperaturen haal je de Noren uit het vet. Want schaatsen is voor schaatsfanaten het leukste gratis uitstapje. Maar waar moet elke schaatsliefhebber toch minstens 1 keer in zijn leven zijn geweest?  Desnoods midden in de zomer?

In Sappemeer in het Groninger Schaatsmuseum.  http://www.groningerschaatsmuseum.nl

Want het kan vriezen het kan dooien. Maar wat het weer ook is, voor een gezellige zondagmiddag is dit coole uitje CHILL!

Weet jij nog andere leuke gratis uitjes in Groningen? En van welke provincie zou jij in een volgende post graag tips horen voor gratis uitjes?

Laat het me weten in een comment op deze post. En like en share dit bericht!

Geen post meer missen van Miss Happy Money? Meld je aan voor de wekelijkse update.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *