Je hypotheek volledig afgelost. Hoe is dat?

Op een forum werd de vraag gesteld hoe het is om je hypotheek volledig te hebben afgelost.

 • Blijf je nog steeds zuinig of geef je meer uit?
 • Vier je het met een feest of hou je het stil?
 • Kies je een nieuw financieel doel?

Een leuk onderwerp. Al jaren geleden losten wij ons huis af. In rap tempo. Toen het nog not done was om versneld af te lossen. Je was een dief van je eigen portemonnee.

En dat terwijl Hypotheekvrij van Gerhard Hormann nog niet eens was geschreven.

Van deze beslissing hebben wij nooit spijt gehad. Het was zelfs onze beste financiële stap ooit.

In deze post geef ik voor onze situatie antwoord op bovenstaande vragen. Plus voeg er aan toe hoe het ons is gelukt. Om maar met de deur in ons afgeloste huis te vallen:

Wat heeft ons daarbij geholpen?

Achter de bullits vind je steeds een tip waar jij mogelijk ook gebruik van kunt maken.

 • Wij zagen het aflossen als een leuke uitdaging: een Mega Money Saving Challenge

En dat wat je leuk vindt om te doen loopt een veel grotere kans gedaan te worden.

Net zoiets als de 52 weeks money saving challenge, maar dan meer een 52 x 5 challenge. Want het duurde ongeveer 5 jaar.

En niet een kleine challenge. Nee, wij spaarden Big Time.

 •  We gingen eensgezind voor een samen gekozen doel

  Zoals ik in deze post al vertel helpt het enorm als je met je partner op 1 lijn zit in financiële zaken. Want als jij wilt spenden en je partner wil sparen voor een huis (of andersom) werkt het niet.

 • We spaarden vooraf. Fanatiek.

Hoe? Door het economisch aan te pakken. De sleutel is hierbij: Zo vroeg mogelijk beginnen met sparen.

Ook leuk om te lezen: Checklist: 100.000 euro sparen voor je eigen huis.

en 7 Bonustips Checklist 100.000 euro sparen voor je eigen huis

Onze eerste woning kochten wij pas nadat wij een flink spaarsaldo hadden opgebouwd. Zodat er op een woning van toen 305.000 gulden een hypotheekbedrag van 120.000 gulden nodig was.

Voor je roept: “Makkelijk praten, want huizen gaan nu voor dat bedrag in euro’s van de hand. En dan staan ze nog bij bosjes voor de deur om tegen elkaar op te bieden.”

Klopt dat het bedrag nu in euro’s gaat. Maar de lonen zijn in die jaren ook fors gestegen.

En in die tijd gingen de prijzen voor koopwoningen ook al door het dak ten opzichte van een jaar of 5 daarvoor, toen ons huis was gebouwd. Ik weet nog dat ik dacht: “Doen we hier wel goed aan? Een huis kopen dat van zo’n goeie 2 ton naar ruim 3 ton was gestegen in amper 5 jaar tijd?”

In de jaren daarna ging het nog veel harder met de prijzen. En wij intussen maar aflossen. Maar die prijsstijgingen, dat is natuurlijk niet iets wat wij op moment van woningaankoop konden voorzien.

 • Niet aan het einde van de maand overmaken wat er overbleef van ons loon. Maar meteen een streefbedrag zodra het was gestort.

Zoals ze in Amerika zeggen: “Pay Yourself First.” Het aflossen van de hypotheek zagen wij als onszelf eerst betalen. Want zo werd elke maand opnieuw een flink aantal bakstenen van ons huis van onszelf.

En wat ook hielp:

 • Wij gingen niet voor de hoogst haalbare hypotheek

Er was in die tijd in Gorinchem (onze vorige woonplaats) een prachtig bouwplan van vrijstaande dijkvilla’s. We zaten even op een roze wolk. Wat een prachtige woningen! Dat was – met een dijk van een hypotheek – voor ons haalbaar. Zo rekende de hypotheekadviseur ons voor.

Er ging bij ons direct een lampje branden

Bij mijn man en mij viel meteen het kwartje: Dan zouden wij onze hobby Fanatiek Sparen voor de woning om die af te lossen wel kunnen schudden. Er zou geen spaarruimte/aflosruimte meer over blijven. 

Dus jammer de bammer, maar die villa werd het niet. We hadden op dat moment al die 2-onder-1-kapwoning en wilden die eerst aflossen. Liever dan op die villa overstappen.

Voor het werk van mijn man verhuisden wij van Gorinchem naar een ander deel van het land. Voordeel: Nu mochten we door de verkoop van de woning het restanthypotheekbedrag dat we al bij elkaar hadden gespaard in 1 keer afbetalen. Waar wij eerst maximaal 10 procent van de hoofdsom per jaar mochten aflossen.

Verkopend makelaar verbaasd

In 1999 was de markt al net zo booming als nu. Ons huis waren we dan ook aan de eerste kijker binnen 1 week kwijt. Voor een mooie prijs. Onze makelaar zei denigrerend: “Zo’n mooie prijs. Jullie hebben werkelijk niets in het huis geïnvesteerd: geen nieuwe keuken, badkamer of tuin. Geen aanbouw, niets!”

“Klopt” zei ik hem:

 • “Wij hebben niet extra geleend voor verbouwingen en woningaanpassingen. We hebben zoveel mogelijk afgelost. Want wij willen van de hypotheek af.”

Dat maakte die makelaar in die tijd wel eens anders mee. Want de rente voor extra leningen was aftrekbaar. En veel mensen toverden hun woning om tot een paleisje. Tegen een verhoging van de hypotheeklening. Dat wel.

Aankopend makelaar verbaasd

Met de makelaar die ons hielp bij de aankoop van de volgende woning (weer een twee-onder-1-kap met garage) gingen we naar de notaris.

Na ondertekening van de koopakte vertrok hij naar een volgende afspraak. Hij gaf ons een hand: “Jullie moeten nog even blijven. Voor de ondertekening van de hypotheekakte.”

“Nee hoor”, lachte de notaris. “Ze hebben geen hypotheek.”

Ook de nieuwe koopwoning was duur geweest. De koopsom vergelijkbaar met de opbrengstprijs van de vorige woning in Gorinchem. Maar de verbaasde blik op het gezicht van de makelaar dat wij zo jong geen hypotheek nodig bleken te hebben? Die was Onbetaalbaar!

Bij het verlaten van het kantoor van de notaris hielp hij mij in mijn jas. Het viel me op dat hij het merk aan de binnenkant van de jas bestudeerde. Vast om onze financiële situatie in te schatten als kopers zonder hypotheek. Het was trouwens een doodgewone winterjas, geen topmerk, gewoon eentje van de kringloop.

Dit was in 1999. We waren 38 jaar. Huis afgelost in 5 jaar tijd. Dat was topsport.

En toen? Gingen jullie zeker op grote voet leven?

Nou nee. Als je een economisch type bent zoals zowel mijn man als ik, dan geeft dat geen plezier. We bleven zuinig. Zijn niet zo materialistisch. Een volgestouwd en omgebouwd VT Wonen huis? Aan ons niet besteed.

Ik las in het boek Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma de opmerking dat je in Nederland sowieso al hoort tot de 95% rijkste mensen ter wereld. Ook als je zuinig bent kom je niks tekort. En dat hij niet begreep dat mensen zo hard hun best doen om hun salaris elke maand op te krijgen aan onnodige spullen. Zo voelen wij dat ook. Waarom opmaken alleen omdat je het hebt? Al die spullen en verspilling. Daar word je niet gelukkig van.

De hypotheek volledig afgelost: gingen jullie het vieren?

Niet met een groot feest voor vrienden en familie. Wel met een etentje met onze kinderen.

Want natuurlijk was het wel een gat-in-de-lucht-spring-moment.

Dat was genoeg voor ons. De beloning was immers toch al: Dat het huis nu 100% van onszelf was. In plaats van gehuurd van de bank. Dat geluk daar kon geen feest tegenop.

Bovendien geeft het scheve ogen. Alleen naaste familieleden hebben wij het verteld.

En nieuwe financiële doelen?

Met 2 opgroeiende kinderen konden wij genoeg opzij zetten om een studieschuldenvrije toekomst voor hun veilig te stellen.

Dit komt ze nu van pas, nu ze zelf sparen voor hun eerste eigen huis. Net als het voorbeeld dat ze van ons kregen. Dat en de raad:

 • eerst flink sparen
 • niet gaan voor de hoogst haalbare hypotheek
 • straks zo snel mogelijk aflossen

Fast Forward naar 2018

Ook sparen we nu de kinderen klaar zijn met studeren voor een vrijstaande woning. Die zit er de komende jaren wel in.

Voor het verschil tussen de waarde van onze woning en die van een fijne vrijstaande woning heb ik een puzzel van 1000 stukjes. Het bedrag gedeeld door 1000 = 1 puzzelstukje. Elke maand sparen we nu zoveel mogelijk puzzelstukjes. Hoe meer puzzelstukjes gespaard, hoe sneller die vrijstaande woning in zicht komt.

Ook leuk om te lezen: 11 Tips: Zo maak je sparen Super leuk!

En ontvang tijdelijk gratis de Ultieme Hartenwens Spaardoelversneller.

Super leuk om zo te sparen. En daardoor gaat het mega snel. 

Plus blijven werken tot je – zoals mijn schoonzusje dat beeldend schilderde – elke dag met je rollator naar je werk gaat.” Dat zien wij niet zitten. Hoeft ook niet. Wij werken met plezier. Maar straks gaan we wel minder werken. En een paar jaar eerder stoppen.

Zo kopen we tijd van ons spaargeld. Want tijd, dat is uiteindelijk nog waardevoller dan geld.

Streef jij ook naar versnelde aflossing van je hypotheek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *