Sparen met een spaarzegelboekje, maar dan compleet anders

Doe jij net als veel andere Nederlanders graag mee aan spaarzegelacties met zo’n spaarzegelboekje? Bijvoorbeeld bij AH, Jumbo of Plus? Leuk om een vol boekje in te leveren. Steeds te checken hoever je al bent.  Maar wat krijg je ervoor terug? Vaak maar een laag bedrag, toch?

Volgens mij kan dat een stuk leuker, sneller, beter. En voor een groter bedrag dat je zelf bepaalt.

Hoe werkt deze compleet nieuwe spaarzegelboekjesactie?

Nou, zònder spaarzegels, maar mèt spaarzegelboekje. 

Je hoeft geen zegels te kopen, te bewaren in je portemonnee en thuis te zoeken tussen je muntjes en pasjes. Als je bent zoals ik raak je ze dan regelmatig kwijt. Dat is niks voor mij. Zegeltjes kopen trouwens ook niet.

Je eigen Spaarzegelboekje? Dat gaat zo:

 1. Bepaal waarvoor je wilt sparen. Iets wat je nodig hebt, of iets wat jij graag wil.
 2. Haal een zegelboekje bij je supermarkt.
 3. Maak er een mooie kaft omheen, met een plaatje van je spaardoel. Laat de Picasso in je los. Word lekker creatief.     Haal plaatjes uit oude tijdschriften, nieuwe reclamefolders of reisgidsen. Of maak er een foto van en plak die op. Als je maar zorgt dat het mooi is voor jezelf. Zodat het jou motiveert om sneller je doel te bereiken. Plakken? Gerust. Alleen geen zegeltjes, maar mooie plaatjes op de kaft.
 4. Stel het spaarbedrag vast en rond het af naar een mooi rond getal. Zo wordt 950 euro 1000, 95 euro 100 en 450 euro 500 euro.
 5. Deel het bedrag door 100. Dan is 100 euro 100 x 1, 500 euro 100 x 5, en 1000 euro 100 x 10 euro.
 6. Voor elke euro, 5 euro of 10 euro die je spaart kleur je 1 zegelvakje, zet je er een krul doorheen of omcirkel je het.
 7. Op de plaats in het boekje waar je je naam en adresgegevens kunt invullen, noteer je je spaardoel en hoe ver je al bent.
 8. Maak een speciale spaarpot en/of open een rekening waar je het geld van elk gespaard zegelvakje direct naar overboekt. Geef die rekening de naam van je spaardoel. Dan weet je voor jezelf: afblijven! Dit is voor onze droomvakantie, nieuwe fiets of laptop, of wat jij wil.
 9. Streef nu ernaar die kaart zo snel mogelijk vol te krijgen. Elke euro is er 1 op weg naar je spaardoel. Dus 1 euro, 5 euro of 10 euro bespaard? Boek die over naar je spaardoelrekening of doe die in je spaarpot. En omcirkel of kleur het zegelvakje.

Maar hoe kom je aan het geld voor je spaarzegelboekje?

Nou, zo bijvoorbeeld:

    • door jezelf een boodschappenbudget te geven per maand of week. Kijk voor redelijke bedragen naar het basisbedrag voor jouw huishoudsamenstelling op de website van NIBUD. Houd bij het halen van je boodschappen er rekening mee dat jij zo snel mogelijk je zegelkaart vol wilt hebben. Niet door in de supermarkt te blijven plakken, in het rond te shoppen zodat je veel koopzegeltjes kunt aanschaffen. Maar door je te houden aan je lijstje en verder niks te halen. Zodat je euro’s overhoudt voor je eigen spaarzegelboekje.
    • door Marktplaatsverkopen. Struin je huis door en doe alles weg wat je toch niet meer gebruikt. Van je kleerkast tot de zolder of een volgestouwde garage. Speelgoed en babyartikelen, meubels die in de weg staan, die oude tuinset. Alles wat het je oplevert spaar je met je speciale spaarzegelboekje.
    • Door te stoppen met roken, drinken, snoepen. Dan levert het je naast een betere gezondheid nog een financiële bonus op. Je hoeft niet te wachten tot 1 januari. Stop nu je sigaretten in de doofpot. Des te eerder is jouw spaarzegelboekje vol.
    • door voortaan Starbucks en stationskiosk over te slaan. Koffie en thee met koek? Die drink je wel thuis voor vertrek. Of je neemt een handige kleine thermoskan mee.  En een lekkere koek. Wat levert dat je op?
    • Die energierekening tikt steeds harder aan.Overstappen voor de bonus doe je wellicht al. Verdiep je er ook in hoe jij je verbruik omlaag krijgt. Het internet staat vol met tips op dit gebied. Verlaag intussen je voorschotbedrag niet. Integendeel. Als je het wat hoger zet houd je straks bij de eindafrekening meer over. Klopt dat je voor deze tip even moet wachten voor het je wat oplevert. Dus pas intussen ook de andere tips toe. En intussen heb je voorpret van het streven naar je spaardoel.

Zet het direct opzij

Nog een gouden tip: Geld dat je wil sparen moet je direct opzij zetten. Anders smelt het als sneeuw in april. Dat komt door de Wet van Parkinson. Die zou eigenlijk ergens in het Burgerlijk Wetboek moeten staan. Maar dan niet om je er aan te houden, maar om die te omzeilen.

En die zegeltjes van de supermarkt?

Die kun je blijven plakken als je wilt. Maar wil je sneller resultaat dan weet je nu hoe.

Zorg voor je eigen 3 Zekerheden

Doe het voor een paar van de zekerheden van Jumbo. Door daar je eigen drie Olifanten-zekerheden van te maken:

A. Vlot winkelen: je blijft niet te lang meer plakken, want hoe langer je in de supermarkt blijft hoe meer verleidingen. Nee, de artikelen op je lijstje kom je halen. Niks meer. En weg ben je. Minder winkelzegels = meer spaardoelpegels.  En je weet het: Op = Op geldt ook voor jouw budget.

B. Euro’s goedkoper. Doordat je alles uit je boodschappenbudget haalt om meer over te houden voor je spaardoel ben jij in de winkel goedkoper uit. Vele euro’s goedkoper.

C. Uw Wensen staan centraal: Bij dit spaarzegelboekje staat jouw zelfgekozen wens centraal, welke jij ook maar kiest.

“Ja, maar daarvoor zijn die boekjes niet bedoeld”

“Want stel nou dat iedereen dat zo zou doen.” Dat hoor ik je al zeggen.

Zo’n vaart zal het wel niet lopen. Maar…

Heb je er moeite mee om zo’n spaarzegelboekje te gebruiken voor iets waarvoor het niet is bedoeld? Vraag dan aan de klantenservice of je het boekje ergens anders voor mag gebruiken. Als het een super goeie supermarktmedewerkster is? Dan vindt ze het vast goed. Ten slotte staan ze ook voor deze zekerheid: Service met een Glimlach! (in elk geval bij Jumbo).

En mocht je nu denken dat ik aandelen van Jumbo in mijn portefeuille heb?

Nee hoor, daar zitten zelfs geen spaarzegeltjes van hun in.

Heb jij een leuk spaardoel en ideeën om die sneller te bereiken? Ik hoor het graag in een reactie op deze blogpost. Zou ik super leuk vinden om respons te krijgen. Dan weet ik waar ik het voor doe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *