Zwanger? Geef je baby een financiële voorsprong

een kop van een ooievaar (nagemaakt) heeft aan de lange gele snavel een wit mandje hangen met daarin een baby. O de achtergrond wolken., alsof de ooievaar vliegt.

Wil jij je kindje al direct bij de geboorte op 3 manieren een financiële voorsprong geven? En dat terwijl het jou niks extra kost?

Lees in deze post hoe je dat doet.

Kinderen opvoeden is niet goedkoop. Zie voor een indicatie van de kosten de website van het Nibud.

Een volkswijsheid zegt dat dit zelfs een Porsche per kind kost. Volgens Miss Happy Money is dat helemaal niet nodig. Je kunt op heel veel posten besparen door het slimmer aan te pakken.

Al klopt het wel dat tegelijk met het eerste kindje de ooievaar een flinke lading kosten als een BOM bij de nieuwe ouders dropt.

een tekening van een vliegende ooievaar met in zijn snavel een doek met blijkbaar een baby erin. Tegen een achtergrond van witte wolken en een blauwe lucht.

Vooral de dalende inkomsten door minder werken en de kinderopvang lopen in de papieren. Maar ook daarnaast die van de babyuitzet. Alles wat je nodig hebt voor je kleintje.

Check hier de kosten voor een baby waar NIBUD vanuit gaat.

Meer dan een indicatie is dit niet. Het hangt van je eigen smaak, eisen en creativiteit af hoeveel je hieraan kwijt bent.

Tip 1 A: Koop je babyspullen tweedehands

Van plan je babyuitzet aan te schaffen bij zaken als Prenatal of Babydump?

Think again. Je kleintje geeft niks om een trendy showroom als slaapkamer. Of daar een gloednieuwe commode staat, of die waarop jij zelf als baby lag. Die nieuwe meubels? Dat doe je in feite voor jezelf en je bezoek.

getekende roze kinderwagen van de zijkant bezien. Je kunt baby-artikelen tweedehands kopen. En het verschil met nieuwe artikelen op de bank zetten voor een financiële voorsprong voor je baby.

De wieg, de kledingkast, de commode, het ledikant. Maar ook de kinderstoel, de box, kinderwagen, traphekjes, buggy en reiswieg: Tweedehands, van je familie, vrienden of van Marktplaats scheelt je veel geld.

Ga trouwens wel altijd voor veiligheid: is het ledikantje geschikt? Schaf een nieuw matras aan. Ook een nieuw autostoeltje dat voldoet aan de veiligheidseisen is geen overbodige luxe.

Tip 1 B: Zet het verschil direct op de nieuwe spaarrekening voor je kleintje.

Het verschil tussen wat je van plan was uit te geven aan nieuwe spullen en de kosten die je er door deze tip aan uitgeeft? Stort dit op de nieuw te openen spaarrekening voor je zoon of dochter. Voor een eerste aanzet tot een financiële voorsprong voor je baby. Daar heeft je kindje veel meer aan. Voor zijn/haar studie bijvoorbeeld.

Ik laat daarbij in het midden of deze rekening het beste op naam van jullie als ouders, of op naam van je kind komt. Dit is wel iets om goed over na te denken. Omdat aan beide manieren voor- en nadelen zitten.

Je kunt de kinderkamer toch even mooi inrichten. Zoek de spullen op tijd bij elkaar. Dat is snel verdiend voor je kindje. En voor je het weet staat het allemaal weer op zolder.

Tip 1 C: Uit de kleine kinderen? Verkoop al je babyartikelen

een hand met diverse eurobiljetten naast een roze varken met een opgevouwen biljet van 20 euro die eruit steekt. Met Op de voorgrond diverse eurobiljetten en enkele euromunten uitgestald. Zorg voor een financiële voorsprong voor je baby

En stort de opbrengst op de rekening van je kinderen. Alweer een zetje naar een financiële voorsprong voor je baby.

Tip 2: Zet een Envelopje als cadeautip op je geboortekaartje

Zoals het gewoon is dit te doen op je trouwkaart kan dit ook op het geboortekaartje van je kindje.

Bespaar je gezin een hoop overbodige babykleertjes die je anders van kraamvisite krijgt. Of zoals een nichtje van mij: maar liefst 11 knuffeldoekjes voor haar dochtertje. Wat moet je ermee?

Later kan je kind een studiebuffer waarschijnlijk goed gebruiken. Of anders een leuk bedrag voor rijles, de inrichting van het eerste huis, een wereldreis. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met daarvoor de basis te leggen.

Dat kan met een klein rijmpje bij het getekende envelopje

Zoals dit:

“Een praktisch kraamcadeau-idee:
Max spaart in babystapjes voor zijn toekomst,
helpt u hem daarmee?”

In plaats van:

 • Je te laten verrassen door wat je kraambezoek meebrengt
 • Het rondsturen van een kraamcadeautjes-wenslijst
 • Gewoon maar om kleertjes en speelgoed te vragen.

kun je een babyrekening openen voor de studie/toekomst van je kind.

En wie kan er nou “Nee” zeggen, als jij het vraagt namens je kind voor zijn toekomst?

Het voorkomt dat je onnodig veel kleertjes krijgt die je kind niet draagt. Omdat:

 • het te veel kleertjes heeft.
 • Het uit de kleertjes is gegroeid voor je het weet
 • Jij de kleding niet mooi vindt of niet geschikt voor het seizoen waarin het past.
 • de kop van een teddybeer met een zwaaiende poot. De beer heeft een blauw t-shirt aan met I en een hartje erop.

Of dat je teveel speelgoed krijgt:

 • Van slechte kwaliteit
 • In te grote hoeveelheid
 • Die je niet geschikt vindt

Als je kindje straks 1 jaar wordt  kun je deze cadeautip nog eens rondmailen aan familie en vrienden die op verjaardagsbezoek komen. Nu is je dreumes nog even blij met een krakend stuk bonbonfolie als met speelgoed uit de winkel. Hij is helemaal geboeid door het kleurige inpakpapier in plaats van door het cadeautje zelf.

een knuistje van een baby met een rood wit gestreepte mouw aan het armpje. Op de achtergrond een roze wit dekentje. Staat symbool voor een kinderhand die snel gevuld is.

Of vooruit geef je kindje een bal om mee te spelen. Een kinderhand is vooral op deze leeftijd wel heel snel gevuld. Nu die bankrekening nog!

Voor de meeste kindjes is het vroeg genoeg voor verjaardagscadeautjes als ze 2 of 3 jaar worden.

Wat jij hiermee bespaart: Een overvolle kledingkast en dat je struikelt over het speelgoed.

Plus tig knuffeldoekjes.

Hoe je kind hiermee spaart?

vooraanzicht van een roze spaarvarken met zwarte oogjes. Handig om in te sparen voor een financiële voorsprong voor je baby.

Je zorgt zo voor een financieel goede start, die jou niks heeft gekost. Toch leuk als je kindje al een paar honderd euro of meer heeft, terwijl het nog maar 1 maand oud is.

Want zoals je nooit te oud bent om te leren, ben je ook nooit te jong om te sparen!

Over een jaar of 18 zal je zoon of dochter blij zijn als er een buffertje op de studiespaarrekening staat. Hoe je daarvoor zorgt? Door zo vroeg mogelijk te starten met sparen.

Tip 3 What’s in a Name? Geef je kind een winstgevende voornaam

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met na te denken over wat jij voor de toekomst van je kind kunt doen. Wat denk je van een winstgevende voornaam?

Volgens een onderzoek van jobsite TheLadders.com is er een direct verband tussen het aantal letters in een voornaam en het salaris.

Want: Hoe korter de voornaam of bijnaam, hoe meer inkomen. Zo scheelt 1 letter volgens dat onderzoek al 3.600 dollar in je jaarloon.

Dat is nog eens een voorbeeld van Less is More.

Onwaarschijnlijk denk je? Het onderzoek is gebaseerd op 6 miljoen sitebezoekers. Zie deze post van de website www.jobat.be. In dit bericht wordt verwezen naar het onderzoek van TheLadders.com.

Ben ik even blij dat wij onze kinderen niet Annemarie-Celine en Diederik-Jan-Willem hebben genoemd.

Aan de andere kant: Heb jij je zinnen gezet op een naam van meer dan 3 letters, laat je dan door deze wetenschap niet tegenhouden. Onze kinderen hebben namen van 7 en 8 letters, en verdienen allebei (desondanks?) een uitstekend salaris.

Conclusie:

Dit kun je doen voor een financiële voorsprong voor je baby

Als ouder kun je heel wat doen voor een goede financiële start van je kind wat je niets extra’s kost. Open bij de geboorte direct een spaarrekening. Waarbij je de keuze hebt om die op naam van de ouder(s)  of op naam van het kind te zetten. Beide vormen hebben voor- en nadelen.

 • Stort hierop wat je bespaart door slimmer de babyuitzet aan te schaffen in plaats van nieuw. Verkoop als je uit de kleine kinderen bent de babyspullen. En stort de opbrengst op de rekeningen voor je kinderen.
 • Zet het bekende envelopje met een kort rijmpje op het geboortekaartje voor je kraambezoek. Geef de cadeautip van een envelopje ook als je kindje 1 of 2 jaar wordt.
 • Geef jij je kindje slim een mooie, korte naam? Dat zal je zoon of dochter straks schelen in salaris. In elk geval statistisch gezien.

Welke tips heb jij om voor een financiële voorsprong voor je baby te zorgen?

 Ik hoor graag je reactie op deze post.

Leuk als je dit bericht wilt liken en sharen.

 

 

1 thought on “Zwanger? Geef je baby een financiële voorsprong

 1. Ilse

  Hallo misshappymoney, ik heb je artikelen weer met veel plezier gelezen.
  Onze dochter is in verwachting van een tweeling, dus kanze deze tips goed gebruiken.
  Wat een leuk artikel over jullie droomreis!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *