Besparen op je boodschappen? 11 makkelijke tips voor jou!

Valt je eerste loonstrookje van het nieuwe jaar tegen?

Wie niet rijk is moet Ei-genwijs slim zijn. Ook met besparen op je boodschappen. Rek je budget maximaal op. Deze trucs ken je wel: shop niet met honger, neem een lijstje mee, laat je kids thuis en buk voor de goedkoopste artikelen. Maar als je dat al doet. Wat dan? Zorg dat jij de Black Belt verdient. Niet in Karate. Who cares. Maar in Ultra slim shoppen.

1 Voer vergelijkend warenonderzoek uit

Spit de folders van alle bereikbare supermarkten (fietsafstand) door. Vergelijk. Handige website daarbij is Spotta. In één overzicht de actuele folders van onder andere supermarkten.

2  Doe voor vertrek de voorraadcheck

Miss Happy Money haat verspilling. Jij ook? Check, check, double check!

Blauwe koelkast mini speelgoedmodel op stoep met gras en struiken op achtergrond.

Check 1: Je koelkast: Wat staat er nog? Wat moet vandaag nog op?

Check 2: Je keukenkastjes. Staat wat op moet vooraan?

Double Check: Ook je bijkeuken en je diepvries. Haal eruit wat erin zit. Schrap wat je al had van je boodschappenlijstje. Of schrap je plan om vandaag te gaan shoppen als er nog genoeg is.

3. Welke maaltijden kun je maken met je voorraad?

wit dinerbord met 3 aardappels met jus, groot stuk vlees, portie rode kool, portie worteltjes met erwtjes.

Vreemde combi’s als je de vriezer leeg eet. Niet dat ik zulke hompen vlees aanraad….. Genoeg voor een week.

Dat blikje artisjokharten uit je kerstpakket? De fles advocaat van je oma. En die eieren die nu echt wel op moeten? Op www.ingrediënten.nl of op www.supercook.com voer je overgebleven ingrediënten in. Wat je al hebt hoef je niet te halen. En niet te betalen.

4) Besparen op je boodschappen met een Basic Budget

Bereken bij Nibud met het Persoonlijk Budgetadvies het basisbedrag voor jouw gezinssituatie voor boodschappen. Gebruik dit niet als het minimaal te besteden bedrag, maar als the Max! Reken uit wat je per week mag uitgeven. Doe net als de supermarkt Op = Op. 

Let op: Tot de post Huishoudelijke uitgaven rekent Nibud niet alleen de boodschappen. Ga bij het Persoonlijk Budgetadvies na wat hier nog meer onder valt. Trek die kosten van het basisbedrag af. Dan zie je wat er overblijft voor de boodschappen.

5) Weet wat een goede aanbieding is

Gebruik je het product? Gaat het op voor het over de datum gaat? Is het een goede aanbieding, of lijkt het maar zo? Vergelijk met het overige aanbod in supermarkten. Misschien is een ander merk net zo goedkoop, goedkoper of zit er voor dezelfde prijs meer in de verpakking.

6) Kan je elders goedkoper shoppen?

Denk niet alleen aan andere supermarkten, maar ook aan: toko’s, de markt, de boer, de Action.

3 plastic verpakkingen met wraps voor 10 cent per pak, voorbeeld van besparen op je boodschappen.

Een goeie vind ik de koopjesbakken bij de Xenos. Spullen tegen de houdbaarheidsdatum gaan er voor een prikje weg. Deze week kocht ik wraps voor 10 eurocent per pak. 10 cent! Meteen 3 pakken gehaald. De andere 2 gaan in de vriezer.

7) Maak een aanbiedingen weekmenu

Met seizoensgroenten en folderaanbiedingen. Rundergehakt in de aanbieding? Maak gehaktballen, rul gehakt in een bonenschotel of pastaschotel. Maak gerust dubbele porties die je invriest. Dit scheelt je volgende week geld, werk en tijd.

8) Kies de meest verse producten

Let op de houdbaarheidsdatum. Producten met de meest verse datum staan meestal achteraan.

9) Snij het zelf

tuintafelblad met stronk prei, wortelen, ui, knoflook rode en gele paprika, halve oranje paprika en halve rode paprika met groot mes erin.

Snij je groenten en fruit zelf. Een zakje ijsbergsla van 100 gram, of een krop van 500 gram. Vaak dezelfde prijs, of meer! En veel werk is het niet. Chop, chop, chop even wassen, uitlekken, klaar.

10) Ga voor Gratis

Check deze websites voor Cashback acties. Er is wel een overlap van producten.  Let goed op de voorwaarden per actie.

11) A: Heb je tijd? Ontdek je innerlijke shop hopper

Kies niet voor de beste deals van 1 supermarkt, maar voor die van alle bereikbare supermarkten. Paprika’s, aardappels en sinaasappels bij supermarkt A, brood, koffie en zeeppoeder bij supermarkt 2, gehakt uit de aanbieding, vla en bananen bij supermarkt 3. Extra voordeel: Je verliest al fietsend minder geld en meer kilo’s.

Ja, klopt. Dit kost tijd. Je bespaart wel tijd (en geld) op de fitnessclub. Als je het op de fiets doet. Daarbij komen een paar stevige grote fietstassen  goed van pas.

11 B Heb je geen tijd? Echt niet?

Haal alles in 1 keer online en laat het bezorgen. Strategisch inslaan. Zodat je alleen tussendoor nog even de verse (seizoens)groenten haalt. En niks anders. Vul hetzelfde boodschappenlijstje in bij verschillende supermarkten. Kijk welke er het goedkoopst uit rolt.

Soms krijg je er gratis een paar producten bij. Hou ook daarmee rekening bij je keuze. Als je die artikelen kan gebruiken.

lange kassabon tussen diverse boodschappen.

Bonustips:

A Check je kassabon

40 cent teveel betaald voor een artikel? Vraag het terug. Direct. Het komt vaker voor dan je denkt.

B En neem die bon mee

Hoe vaak kom je er thuis niet achter, dat iets van slechte kwaliteit is? Schimmel op de kaas, rotte sinaasappels, geschifte karnemelk? Breng het de volgende shoppingronde retour. En claim je geld terug.

Nooit op de bonnefooi

Wat je ook doet, haal nooit zonder lijstje bij zomaar een winkel al je boodschappen. Als je pas in de winkel besluit wat je die dag eet betaal je gegarandeerd te veel.

Laat geen geld meer wegrollen aan je boodschappen, maar ga strategisch te werk. Je zal zien dat je hiermee enorm bespaart.

Nog 11 extra tips om eigenwijs drastisch te besparen op je boodschappen?

Deel 2 van deze post volgt over een paar dagen.

Heb jij nog slimme tips? Ik hoor het graag in een reactie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *