Hoe wij meer dan € 5.400,= bespaarden op de autowasstraat

een rode auto met brandende koplampen rijdt door een autowasstraat en wordt gewassen door rode en blauwe borstels.

Deze slimme “auto”-suggestie zorgt voor een “spetterende” opbrengst

De autowasstraat is een goed voorbeeld van een post met vrij kleine uitgaven die ongemerkt oplopen tot een fors bedrag. In mijn post over niks meer lappen voor je glazenwasser las je hier al een voorbeeld van.

Ontdek hoe je met een kleine aankoop plus je eigen inspanning een leuke besparing bereikt. Oplopend tot in de duizenden euro’s.

Bespaar geld als water op de autowasstraat. Voor:

 • meer comfort in je leven.
 • een noodzakelijke buffer volgens advies van NIBUD
 • je alledaagse rekeningen
 • de aflossing van je hypotheek
 • òf je Ultieme Hartenwens. Een droomreis bijvoorbeeld. 

 iemand sopt de voorkant van een grijze auto met een lap. Die persoon is gedeeltelijk zichtbaar en heeft een roze huishoudhandschoen aan bij de klus.

De “Auto”-nome manier

Voor wie is deze tip winstgevend?

 • Voor wie naar de wasstraat rijdt, zonder dat zijn werkgever het betaalt.
 • De doe het zelver die het sop de kool wel waard vindt, want je kunt je geld zoveel beter besteden.
 • Voor wie de wasstraat te duur vindt en de klus zelf niet wil doen. Maar ook een puber heeft en denkt “een kind kan de was doen voor half geld”.

Wat is dat toch met sommige mensen?

Toen we hier 17 jaar terug kwamen wonen maakten we kennis met de buren van een paar huizen verderop, Eric en Monique. Zo grappig! Ik merkte dat zij allebei mensen indelen op basis van hun auto. René van de Volkswagen Xavira, Bart van de Toyota, Laura met de Fiat Panda.

Blijkbaar een status-dingetje, terwijl ze verder heel gewone, aardige mensen zijn. Eric brengt hun auto elke zaterdag naar de wasstraat. Het is geen leaseauto dus kost dit hem een bak geld. De BMW staat dan ook te glanzen op de oprit.

Dromen van een Rondreis USA

een getekende plattegrond van de Verenigde Staten, met alle staten in een andere kleur ingekleurd.

Onze Ford van intussen 20 jaar oud heeft zolang wij die hebben nog nooit een wasstraat gezien.  Maar ook die staat hier te glanzen op de oprit.

Vooruit 1 keer laatst toen er zoveel zout was gestrooid. Die wasbeurt was nodig om roest te voorkomen. Maar dan natuurlijk wel een wasbeurt tegen het tijdelijke actietarief bij een volle tank. Voor 1 euro!

Monique zuchtte op de buurtbarbecue dat ze zo graag een rondreis Amerika wilde maken met haar man. Maar ja: Duur, duur, duur. Dus daar was geen geld voor.

Dat zette mij aan het denken. Die BMW liep flink in de papieren. Hij was weliswaar tweedehands gekocht. Volgens Monique met een lening bij de dealer. Maar dan ook nog eens al die kosten van de wasstraat. En dat terwijl zij toch – net als wij – geen geld als water verdienen.

What if?

AFbeelding van een roze olifant met in lampjes de tekst Car Wash erop. De slurf sproeit water boven het woord Car. Dit is een autowasstraat.

Tuurlijk. Die BMW had op zich al niet gehoeven. Voor wie een auto ziet als een vervoersmiddel. Een manier om van A naar B te komen. Maar goed. Stel ze hebben die blijkbaar “nodig” voor hun statusgevoel. Dan konden ze nog besparen op de autowasstraat.

Geld voor de autowasserette kun je natuurlijk ook sparen. Voor iets wat je nodig hebt of graag wilt hebben of doen.

Als zij vanaf het begin dat wij hier kwamen wonen net als wij hun auto wekelijks hadden gesopt, en het geld met een auto-matische afschrijving op een spaarrekening hadden gezet. Wat zou dit dan hebben opgeleverd?

De buren kiezen altijd het Shine and Polish programma van 14 euro per keer. Ze hebben een vaste klantenkortingskaart. Dit scheelt 3 euro per wasbeurt.

Ongelofelijk, scheelt dat zò veel?

Dat is 11 euro x 50 weken – 550 euro per jaar. Dat is na 5 jaar € 2.750,= en na 10 jaar € 5.500,=.

Misschien hadden ze met een jaar of 12 zelf de auto poetsen het bedrag al bij elkaar. (schatting zo’n € 6.500,=) Met een beetje slim plannen, overnachten in motels/op campings en bij Air BNB zit buiten het hoogseizoen een rondreis USA er dan wel in. Mèt een leasebak op de Route 66.

Natuurlijk daar gaat wat vanaf voor de aanschaf van wasset, shampo en car wax. Laat dat eens 100 euro zijn in 10 jaar. Dat maakt het bespaarde bedrag € 5.400,= in 10 jaar.

Of stel hun zoon had de klus voor de helft van de prijs geklaard of een buurjongen.

Een geel keramiek spaarvarken met een zonnebril op. Dit staat voor het bedrag dat je voor een vakantie kunt sparen, door geen gebruik te maken van een autowasstraat, maar zelf je auto te poetsen.

Dat scheelt nog steeds € 2.700,= na 10 jaar. Nog alltijd goed voor een Florida Sunshine Beach holiday, zelfs in het hoogseizoen.

Ja, maar mijn auto gaat maar 1 x in de maand naar de autowasstraat

Stel je kiest 1 x in de maand met je auto het ruime sop voor 11 euro. Dat is na 12 maanden 132 euro. Na 5 jaar € 660,=, na 10 jaar € 1.320,=.

Nu ga je dat zelf doen. Je koopt een wasset en elk jaar een fles carshampoo met wax. Het eerste jaar kost dit 50 euro, daarna steeds 10 euro, hooguit. Dan bespaar je na het eerste jaar elk jaar 122 euro. Als je het elke maand auto-matisch naar de spaarrekening boekt.

Krijgt jouw auto een goedkopere wasbeurt, of de VIP-treatment?

Bereken dus wat het in jouw situatie scheelt. En zit er geen rondreis USA in? Een week naar Detroit, de autostad van de States is ook een unieke spetterende ervaring! Of een autovakantie naar het Ferrarimuseum in Italië.

Nederland heeft trouwens wel 10 automusea. Op deze pagina vind je de automusea wereldwijd.

En spaar vanaf nu het bedrag dat je kwijt zou zijn geweest aan de autowasstraat. Dan kun je straks ook naar het Ferrarimuseum, of als je doorspaart naar de USA.

Misschien kun je je partner of jezelf zover krijgen de car wash in te ruilen voor doe het zelven, met zo’n snoepreisje naar het Ferrari-museum als spaardoel in het vooruitzicht.

Ja, maar ik geef er nu niks aan uit

Natuurlijk kun je stellen, dat je alleen kan besparen wat je eerst uitgaf. Maar je zou ook kunnen denken: Ik heb het al die tijd al uitgespaard ten opzichte van naar de autowasstraat gaan. Dus ga ik het verschil vanaf nu apart zetten. Zo betaal je jezelf voor je moeite.

Hoe wij dus minstens € 5.400,= op de autowasstraat bespaarden?

Zoals gezegd heeft onze Ford nog nooit eerder een wasstraat van binnen gezien. Op die ene wasbeurt van 1 euro na.  Of het moet zijn bij de vorige eigenaar, minstens 17 jaar geleden. Zo hebben wij in feite, vergeleken met Monique en Eric ruim € 5.400,= bespaard. Waar dat geld is gebleven? Dat hebben we gebruikt als bijdrage voor de studiekosten van onze kinderen. 

Dat is ook een keus die je kunt maken. Dit geld zou je ook kunnen    gebruiken voor extra hypotheekaflossing.

Wanneer is deze auto-suggestie voor jou geen goed idee?

 • Je hebt een leasewagen en je werkgever vergoedt de wasstraat-kosten.
 • In jouw gemeente is het misschien niet toegestaan de auto aan de straat te wassen. Check de AVP van je gemeente.
 • Jij en je gezin kunnen het niet, want: gebroken benen, een baan van 70 uur per week, je puber zit vastgeplakt aan het bankstel van de Bankengigant en afstandsbediening.
 • Je hebt het geld niet nodig, want jullie wonnen net de Jackpot. Er kan nu wel een bolide met privéchauffeur en casr-washabonnement af èn een droomreis USA.
 • of je sopte je auto al zelf en vindt het onzin het geld als beloning voor jezelf apart te zetten.

Voor alle anderen, die met glans willen slagen: wat dacht je van deze praktische autowasset voor minder dan 30 euro? Die heb je er zo uit. En dan… volgt de bespaarwinst. 

De juiste mood

En geniet om in de juiste mood te komen tijdens het soppen van deze nummers, te vinden op youtube:

 • Working at the Car wash – Christina Aguilera Feat Missy Elliott
 • Does he wash up – (The Boy Does Nothing) – Alesha Dixon
 • Splish, splash, I was taking a bath – Bobby Darin

Nog wat manieren om op dit gebied goedkoper uit te zijn

 • Heb je een garage? Zet je auto er in. Zo is wassen minder vaak nodig.
 • Sla een bezoekje aan de wasstraat over.
 • Kies een goedkoper programma.
 • Gebruik je de auto langere tijd niet? Een hoes scheelt je veel gesop.

Was jij je auto al zelf, of gaat die naar de wasstraat?  Wat zou je hierop kunnen besparen als je het zelf deed?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *