7 x je kassabon wèl meenemen: Zo is het Kassa

Neem jij elke kassabon van je aankopen mee? Dus niet alleen in dat boetiekje of de schoenenwinkel. Ook die van de supermarkt, dat etentje of die tankbeurt? De kleine moeite die het kost wordt dik betaald.

Dit valt mij op

Hoe vaak hoor ik niet de klant voor mij bij de kassa van de supermarkt zeggen: Nee hoor, laat die kassabon maar zitten. Als de kassière vraagt of ze een kassabon willen. Doe jij dat ook? Dan laat je regelmatig geld liggen, zonder dat  je het weet.

Hier zijn 7 redenen om je kassabon wèl mee te nemen:

  •  Om te checken of je kassabon klopt

Laatst had ik een mandje met wat boodschappen bij de Boni. Achteloos zei de kassière: dat is dan € 96,76 mevrouw. Hoe kon dat nou? Bleek een pak spaghetti van 89 eurocent te zijn aangeslagen voor 90 euro. Nou, ik hou nogal van spaghetti, maar dit was overdreven.

Voor dat bedrag ging ik liever naar de Italiaan dan zelf pasta klaar te maken. De kassière  moest er hartelijk om lachen. En ik grapte dat de inflatie wel erg de spuigaten uitliep. Kijk dus altijd je bonnen na. Voor je het weet is het: foutje, Bedankt!  Ook al is het maar 50 eurocent teveel voor een kilo peren zoals ik vandaag had: vraag je eigen geld terug.

  • Als garantiebewijs

Maak er een kopie van, omdat de inkt soms al snel vervaagt. Vaak is de kassabon het bewijs. Zorg dus dat je die goed bewaart in een map. Zo had ik eens een elektrische tandenborstel van een budgetmerk, gekocht bij Kruidvat. Gelukkig had ik mijn bonnen in een trommeltje bewaard. Na een paar weken gaf die er de brui aan. Deze heb ik nog 2 keer vervangen. Tot ik uiteindelijk mijn geld terug kreeg en er eentje van betere kwaliteit kocht.

  • Voor overzicht en en analyse

Om thuis te noteren in een budgetoverzicht of huishoudschrift. Zodat je bijhoudt hoeveel je aan boodschappen uitgaf, hoeveel je tankt in een maand, wat je aan kleding kocht voor welk gezinslid. Ja, dat kun je ook nalopen in het digitale bankoverzicht. Maar die kassabon geeft vaak net wat extra info. Geven wij echt zoveel uit in 1 maand aan frisdrank en bier? Of aan chips, koek en snoep? Zo zie je beter waarop je kunt besparen. Voor je gezondheid. En voor je portemonnee.

  • Om een artikel binnen 8 dagen terug te brengen

Als je je bedenkt. Of als iets bedorven blijkt. Zo had ik een net sinaasappels waarvan er wel 3 beschimmeld waren. Die gingen terug. Net als het pak geschifte karnemelk. Toch zuur als je het anders zo weg kunt gieten.

  • Om mee te doen aan een geld terug actie

Bijvoorbeeld die van www.gratis.nl. Tip: declareer het meteen dezelfde dag. Dan schiet het er niet bij in. In de loop van een jaar kun je zo best een winkelwagen vol aan gratis artikelen hamsteren. Zie ook www.scoupy.com. Let wel op: soms krijg je daar alleen korting.

  • Vanwege de laagste prijs garantie van Jumbo

Om aan de Jumbo te bewijzen dat je een bepaald product bij een andere supermarkt goedkoper kunt aanschaffen. Als dat zo is ten minste. Het moet hetzelfde artikel zijn, van hetzelfde merk en hoeveelheid. Ik heb er zo al een paar gevonden. Ze passen daarna de prijs aan, maar intussen heb jij een gratis product.

  • Om mee te doen aan een prijsvraag

Zoals in de supermarkt voorzien van je naam en contactgegevens doe je die in een box. Misschien win je een leuke prijs. Zoals ik bij diezelfde Boni van de spaghetti een waardebon voor 175 euro aan zuivelproducten scoorde. Daar had ik wel wat extra’s voor gedaan. De prijsvraag was voor een jaar lang gratis Friesche Vlag zuivel.

Ik maakte een Friese vlag met de kassabon eraan vast. Het vlaggenstokje stak boven de andere bonnen uit, wekte nieuwsgierigheid en werd zo als winnend “lot” eruit getrokken. Tja, soms moet je je geluk een zetje geven, of een stokje in dit geval.

Bewaar jij ook je kassabonnen, of vind je dat niet nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *